Niektorí lekári na Zemplíne pre štrajk ambulancie popoludní zatvorili

01.12.2011 Humenné

Humenné/Snina/Michalovce 1. decembra (TASR) - Dnešný štrajk, ktorý iniciovala Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ), podporuje viacero lekárov na území Zemplína, ktorých oslovila TASR. Niektorí z nich svoje ambulancie na základe výzvy SLÚŠ na čas zatvorili, iní dnes pracujú v nezmenenom režime.
Pre avizovaný štrajk dnes uzatvoril svoju košickú ambulanciu prezident SLÚŠ Andrej Janco. Na podobný krok vyzval aj svojich kolegov.
\"Je potrebné dať o sebe vedieť takouto aktivitou. O 12.00 h sme s prácou skončili,\" vyjadrila podporu snahám SLÚŠ o zmenu systému kožná lekárka Tatiana Hriseňková zo Sniny. Ako dodala, akútne veci riešili počas dnešného dopoludnia a po obede na rozdiel od iných dní pracovať nebudú.
Ambulancie ďalších opýtaných špecialistov sú dnes otvorené počas celej pracovnej doby. \"Ja pracujem, ale s aktivitou SLÚŠ súhlasím,\" povedal neurológ Ján Petro z Humenného. V nezmenenom režime ordinuje aj neurologička Marta Lelková, ktorá sa podobne ako jej viacerí kolegovia s výhradami k súčasnému systému v zdravotníctve stotožňuje. Do štrajku sa uzatvorením svojej ambulancie nezapojila v Michalovciach ani očná lekárka Anna Braníková. \"My dnes neštrajkujeme, robíme normálne,\" poznamenala.
Janco tento týždeň vyhlásil rok 2012 za rok ohrozenia zdravotnej bezpečnosti občanov Slovenska v prípade, že sa nepodarí zabrániť poklesu platieb za poistencov štátu na štyri percentá. Žiadajú päť percent. Samotný štrajk ambulantných lekárov a protesty nemocničných lekárov organizujú podľa Janca kvôli ochrane zdravia.
Špecialisti tvrdia, že chcú zdravotnú starostlivosť poskytovať, na to však podľa nich musia byť splnené základné podmienky. \"Dostatok financií na jej uhradenie.\" Tiež hovoria, že svojím postupom nezrádzajú svojich pacientov.
 

Vyberte región